Hiszpańskie krokieciki ziemniaczane
TM6 TM5

Hiszpańskie krokieciki ziemniaczane

2.6 (58 ocen)

Składniki

Purée ziemniaczane

  • 1200 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 600 - 650 g ziemniaków, mączystych, średniej wielkości, umytych, w łupinach
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Nadzienie

  • 60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g masła
  • 250 - 300 g liści szpinaku, świeżych
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Krokieciki ziemniaczane

  • 1 jajko
  • bułka tarta, do obtaczania krokiecików
  • mąka pszenna, do obtaczania krokiecików
  • olej rzepakowy, do smażenia na głębokim tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1328 kJ / 317 kcal
Białko
8.2 g
Węglowodany
47.1 g
Tłuszcz
12.9 g
Błonnik
5.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy