
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée ziemniaczane
- 1200 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 600 - 650 g ziemniaków, mączystych, średniej wielkości, umytych, w łupinach
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadzienie
- 60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 35 g masła
- 250 - 300 g liści szpinaku, świeżych
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Krokieciki ziemniaczane
- 1 jajko
- bułka tarta, do obtaczania krokiecików
- mąka pszenna, do obtaczania krokiecików
- olej rzepakowy, do smażenia na głębokim tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1328 kJ / 317 kcal
- Białko
- 8.2 g
- Węglowodany
- 47.1 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Błonnik
- 5.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
14 Std.
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1 Std.
Kotleciki ryżowe
45min
Crumble po indyjsku
1 Std. 20 Min
Kulki z cukinią i serem feta
40 Min
Empanadas z topinamburem i serem cheddar
1 Std. 30 Min
Terrina z ziołową polentą
1 Std. 50 Min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 Std. 20 Min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40 Min
Gołąbki z liści winogron z kaszą jaglaną
1 Std. 30 Min
Suflet szpinakowo-serowy
40 Min
Makaron po liguryjsku
45min