Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową

Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową

4.8 44 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Oliwa ziołowa
  • 1 ½ łyżki mieszanych ziół, suszonych (np. pietruszki, bazylii, oregano)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Zupa krem
  • 75 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 300 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 600 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli (patrz wskazówka)
  • 750 g wody
  • 150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
  • 1 - 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 991.8 mg
Białko 3.4 g
Kalorie 1212.3 kJ / 289.8 kcal
Tłuszcz 23.8 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 7.2 g
Węglowodany 17.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...