Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
TM6

Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym

4.9 (160 ocen)

Składniki

Rumienione krewetki

  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 250 g krewetek, surowych, dużych, obranych

Sos śmietanowy i gotowanie makaronu

  • 200 g czarnego makaronu, typu spaghetti lub tagliatelle, suchego (patrz wskazówka)
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • woda, osolona, do gotowania
  • kawior z łososia, do dekoracji
  • kiełki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2788.3 kJ / 666.4 kcal
Białko
17.8 g
Węglowodany
45.3 g
Tłuszcz
46.3 g
Tłuszcz nasycony
26.1 g
Błonnik
1.9 g
Sód
674.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy