Urządzenia i Akcesoria
Kofty z indyka z sosem tahini
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
Sos tahini
-
1 cytryna ekologiczna
-
60 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
½ - 1 łyżeczkę kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 - 6 łyżek wody
Kofty z indyka
-
900 - 1000 g mięsa z indyka, mielonego
-
60 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
15 g liści mięty, świeżych
-
60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 ½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek60 g orzechów pekan
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
393.8 mg
Białko
36.2 g
Kalorie
2237.7 kJ /
534.8 kcal
Tłuszcz
41.7 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Węglowodany
7.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Szybkie obiady VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 min
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Cytrusowy łosoś z rodzynkowym ryżem i sałatką z jarmużu
45 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatem, szpinakiem i jabłkiem
25 min
Kurczak po czesku a lá svíčková z knedlem
55 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Burgery bánh mì z marynowanymi warzywami
1 godz.
Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM6, TM7)
30 min
Pulpety po myśliwsku
1 godz.
Dyniowe pęczotto z kurczakiem i warzywami
1 godz.
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min