
Wersje kompatybilne
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczona wieprzowina
- 2000 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku
- 10 gałązek mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. pietruszki, szczypiorku, tymianku, kolendry, bazylii, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g soku jabłkowego
- 10 g oliwy z oliwek
- 10 g musztardy
- 250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 goździki
Warzywa i purée
- 600 g wody
- 500 g marchewki pokrojonej w 3 cm kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g papryczki chili cayenne, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 25 g octu balsamicznego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g różyczek brokułu
-
80
g moreli świeżych, mrożonych lub z puszki, bez pestek, pokrojonych na kawałki
lub 40 g moreli suszonych, bez pestek świeżych, mrożonych lub z puszki, bez pestek, pokrojonych na kawałki - 1 łyżeczka soli
-
300
g bulionu warzywnego, płynnego
lub 300 g wody - 1000 g batatów pokrojonych w 3 cm kawałki
- 100 g mleczka kokosowego
- pestki granatu do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 652.8 kcal / 2731.1 kJ
- Białko
- 34.6 g
- Tłuszcz
- 35.2 g
- Węglowodany
- 53.4 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.4 g
- Sód
- 606.6 mg