Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g owoców suszonych, mieszanych, np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
- 300 g brandy, plus dodatkowo 2-3 łyżki
- 40 g wrzącej wody
-
1
łyżka siemienia lnianego brązowego
lub 1 łyżka siemienia lnianego złotego - 200 g margaryny, wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 200 g cukru kokosowego
-
1
łyżeczka pasty waniliowej
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego - 1 łyżka musu jabłkowego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g migdałów, w słupkach
- 150 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1303.5 kJ / 311.6 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 130.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
20 min
Kawa parzona
20 min
Wegański ziołowy „ser” à la feta
12 godz. 10 min
Sałatka z jabłkiem i koprem włoskim
20 min
Pizza z warzywami (TM5)
1 godz. 20 min
Słodki kalendarz adwentowy
1 godz. 20 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1h 40min
Bezglutenowy chleb z garnka
3h
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM5)
15 Min
Tofucznica
30 min
Bułki orkiszowe
23h 40min