Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami

Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami

3.8 12 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 27 godz. 10 min
20 porcji

Składniki

  • 700 g owoców suszonych, mieszanych np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
  • 300 g brandy plus dodatkowo 2-3 łyżki
  • 40 g wrzącej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego brązowego
    1 łyżka siemienia lnianego złotego
  • 200 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka musu jabłkowego (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g migdałów, w słupkach
  • 150 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 311.6 kcal / 1303.5 kJ
Białko 3.5 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 43.2 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Sód 130.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...