Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
TM6 TM5

Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami

3.6 (7 ocen)

Składniki

  • 700 g owoców suszonych, mieszanych, np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
  • 300 g brandy, plus dodatkowo 2-3 łyżki
  • 40 g wrzącej wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego brązowego
    lub 1 łyżka siemienia lnianego złotego
  • 200 g margaryny, wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
    lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżka musu jabłkowego (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g migdałów, w słupkach
  • 150 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1303.5 kJ / 311.6 kcal
Białko
3.5 g
Węglowodany
43.2 g
Tłuszcz
11 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Błonnik
4 g
Sód
130.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy