Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g owoców suszonych, mieszanych, np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli
- 300 g brandy, plus dodatkowo 2-3 łyżki
- 40 g wrzącej wody
-
1
łyżka siemienia lnianego brązowego
lub 1 łyżka siemienia lnianego złotego - 200 g margaryny, wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 200 g cukru kokosowego
-
1
łyżeczka pasty waniliowej
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego - 1 łyżka musu jabłkowego (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g migdałów, w słupkach
- 150 g wiśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1303.5 kJ / 311.6 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 43.2 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 130.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sorbet z mrożonych owoców
5 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Orientalna surówka z kapusty (TM6)
1 godz. 10 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1 godz.
Buraki à la Wellington
3 Std.
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
20 min
Piernikowe trifle z wiśniami
20 min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM6)
50 Min
Ciastka z migdałami i gorzką czekoladą
40 Min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24h 15min
Brokułowa zupa z soczewicą
25 Min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 godz.