Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 25 g grzybów, suszonych, np. borowików lub podgrzybków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 600 g wody
- 600 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g oleju
- 15 g sosu sojowego
- 40 g żurawiny, suszonej
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 3 owoce jałowca
- ¼ - ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¾ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 300 g makaronu, suchego, typu łazanki, o czasie gotowania 8-10 min
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1650.7 kJ / 394.5 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 79 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 1501.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym
30 min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 godz. 45 min
Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
1h
Tort z truskawkami (TM6)
2 godz.
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2 godz. 30 min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1h 15min
Wegetariańska duszona młoda kapusta
35min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
3h
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min
Duszona młoda kapusta
45 min
Węgierska zupa grzybowa
45 min
Bigos staropolski
1 Std. 35 Min