Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)

Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)

4.4 23 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Dip kolendrowy
  • kolendry, świeżej liści, łodyg i korzeni, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (ok. 2 pęczki, patrz wskazówka)
    50 g
  • zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • jogurtu greckiego
    50 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ¼ łyżeczki
Cebulowe racuszki (bhajis)
  • cebuli przekrojonej na pół
    300 g
  • zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ½ - 1
  • liści kolendry, świeżych
    5 g
  • mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka i wariant)
    100 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • czarnej gorczycy (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
    1 łyżeczka
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • wody
    100 g
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 188.7 kcal / 789.3 kJ
Białko 9.7 g
Tłuszcz 4.2 g
Węglowodany 33 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 0.3 g
Sód 659.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...