
Urządzenia i Akcesoria
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Dip kolendrowy
-
kolendry, świeżej liści, łodyg i korzeni, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (ok. 2 pęczki, patrz wskazówka)50 g
-
zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki½ - 1
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry5 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
jogurtu greckiego50 g
-
kminu rzymskiego, mielonego½ łyżeczki
-
soli¼ łyżeczki
Cebulowe racuszki (bhajis)
-
cebuli przekrojonej na pół300 g
-
zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki½ - 1
-
liści kolendry, świeżych5 g
-
mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka i wariant)100 g
-
proszku do pieczenia½ łyżeczki
-
soli¾ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
kurkumy, suszonej, mielonej½ łyżeczki
-
czarnej gorczycy (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych1 łyżeczka
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
wody100 g
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
188.7 kcal /
789.3 kJ
Białko
9.7 g
Tłuszcz
4.2 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Sód
659.6 mg