Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion, cut into quarters
- 1 fresh long red chilli, trimmed
- 2 garlic cloves
- 3 cm fresh ginger, peeled
- 1 tbsp ghee (see Tips)
- 10 fresh curry leaves
- ½ tsp ground turmeric
- 1 ½ tsp Kashmiri chilli powder
- 20 g Madras curry powder (see Tips)
- 50 g tomato paste
- 400 g canned coconut cream
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (3 cm - see Tips)
- 20 g tamarind paste
- 1 tsp sea salt
- 2 tbsp flaked almonds, toasted, to serve
- 4 sprigs fresh coriander, leaves only, to garnish
- cooked rice, to serve
- pappadums, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3594.3 kJ / 859.1 kcal
- Białko
- 38.6 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 69.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 39.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 655.2 mg
Alternatywne przepisy
No fail mash potato
20min
Singapore style noodles (Thermomix® Cutter, TM6)
40min
Agedashi tofu
30min
Ancho chilli bean bowl
1h
Beef Rendang
1h 35min
Virgin watermelon margarita
6 Std. 10 Min
Chocolate miso eclairs
1h 45min
Nourish bowl (Diabetes, Thermomix® Cutter, TM6)
55min
2 ingredient wholemeal rolls and flatbread (Diabetes)
25min
Fast lamb curry with chickpea and cauliflower rice (Diabetes)
25min
Pasta e fagioli
26 godz.
Share plate with hummus, spiced cauliflower and shredded lamb (Diabetes)
9h 40min