Lemon roast chicken

4.3 10 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 portions

Składniki

  • extra virgin olive oil plus extra to drizzle
    40 g
  • lemons zested and juiced, reserve skin and flesh to roast
    1 ½
  • fresh thyme leaves only, plus 3 extra sprigs
    3 sprigs
  • sea salt plus extra to season
    1 tsp
  • whole chicken (approx. 1500-1800 g)
    1
  • fresh rosemary
    1 sprig
  • butternut pumpkin peeled and cut into pieces (2 cm)
    200 g
  • red onion cut into wedges
    1
  • ground black pepper to season
  • water
    400 g
  • potatoes skin on, thinly sliced (5 mm - see Tip)
    600 g
  • zucchini cut into slices (5 mm)
    1
  • red capsicum cut into thin strips
    1
  • fresh bay leaves
    2
  • pickled capers
    2 tbsp

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 832.7 mg
Białko 68.4 g
Kalorie 4179.4 kJ / 998.9 kcal
Tłuszcz 61.7 g
Błonnik 7.2 g
Tłuszcz nasycony 16.2 g
Węglowodany 41.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...