Babka pomarańczowa z całej pomarańczy

Babka pomarańczowa z całej pomarańczy

4.4 85 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
12 porcji

Składniki

  • 150 g masło plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 290 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 pomarańcza (ok. 350 g), ekologiczna, ze skórką, bez pestek, pokrojona na kawałki, plus dodatkowe plastry pomarańczy do dekoracji
  • 200 g cukru
  • 15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, naturalnego (opcjonalnie)
  • 3 jajka, rozmiar L
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 189.4 mg
Białko 4.3 g
Kalorie 1140.1 kJ / 272.5 kcal
Tłuszcz 12.1 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Węglowodany 37.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...