Urządzenia i Akcesoria
Babka pomarańczowa z całej pomarańczy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masło plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
290 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 pomarańcza (ok. 350 g), ekologiczna, ze skórką, bez pestek, pokrojona na kawałki, plus dodatkowe plastry pomarańczy do dekoracji
-
200 g cukru
-
15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
3 jajka, rozmiar L
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
¼ łyżeczki soli
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
189.4 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1140.1 kJ /
272.5 kcal
Tłuszcz
12.1 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Węglowodany
37.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Smarowidło (pâté) z tuńczyka
1 godz. 55 min
Lemoniada z owoców jagodowych
5 min
Waniliowe ciasto ze spiralizowanymi jabłkami (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Ciasto czekoladowe z whisky
2 godz. 35 min
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1 godz.
Ciasto pomarańczowe z Varomy
50 min
Tort bezowy z kremem z kawą zbożową
12 godz. 5 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 godz. 50 min
Sos jajeczny à la majonez
25 min
Ciasteczka z żółtek
2 godz. 15 min
Ciasto orzechowe z 3 składników
1 godz. 20 min