Urządzenia i Akcesoria
Babka pomarańczowa z całej pomarańczy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masło plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
290 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 pomarańcza (ok. 350 g), ekologiczna, ze skórką, bez pestek, pokrojona na kawałki, plus dodatkowe plastry pomarańczy do dekoracji
-
200 g cukru
-
15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
3 jajka, rozmiar L
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
¼ łyżeczki soli
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
189.4 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1140.1 kJ /
272.5 kcal
Tłuszcz
12.1 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Węglowodany
37.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Drożdżówki z serem, morelami i kruszonką
2 godz. 15 min
Sernik cytrynowy z bezą szwajcarską
10 godz.
Potrójnie czekoladowe muffinki
50 min
Francuskie ciastka canelés
14 godz. 30 min
Krem pomarańczowy z białej czekolady i pistacji
45 min
Makaron z pesto z groszku
30 min
Wegańskie jabłka pod orzechową kruszonką
3 godz. 45 min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Sernik baskijski z matchą
10 godz. 15 min
Dyniowe chlebki maślane
1 godz. 5 min
Mini babki drożdżowe imbirowo-wiśniowe (mini panettones)
5 godz.
Bigos cygański
1 godz.