Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 30 - 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 jajko
- 250 g mleka
- 1 szczypta soli
- 2 jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- olej, dodatkowa porcja do smażenia
- owoce jagodowe, świeże, do podania
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1410 kJ / 337 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 65.5 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 89.5 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1h
Naleśniki z serem
1h
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1h 40min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Tarta z krojonymi owocami (TM5)
5h 30min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1h 10min
Retro pizza na grubym cieście (TM5)
1h 45min
Tarta z jabłkami (TM6)
1h
Tarta z jabłkami (TM5)
1h
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1h 45min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1j 55 menit
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h