Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

4.5 34 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

Sycylijskie pulpety drobiowe
  • 25 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    25 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 15 g zielonych oliwek, bez pestek
    15 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • ½ jajka roztrzepanego
  • 10 g bułki tartej
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • woda do zwilżenia
Sos pomidorowy z makaronem
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 350 - 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g wody
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g makaronu, suchego, typu kolanka o czasie gotowania 8 min
    150 g makaronu, suchego, typu penne, o czasie gotowania 8 min
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1139 mg
Białko 48.1 g
Kalorie 2707.6 kJ / 647.1 kcal
Tłuszcz 15.6 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 4.4 g
Węglowodany 78.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...