Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą
TM6 TM5

Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

4.8 (111 ocen)

Składniki

Pesto pistacjowe

  • 50 - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
  • 20 g sera parmezan
    lub 20 g sera grana padano
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 40 g oliwy z oliwek

Ciasto

  • 180 g wody, letniej
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wariant)
  • 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Pieczenie

  • 1 kulka sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
  • 6 - 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
  • 1 kulka sera burrata (125 g), odsączona

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2249.8 kJ / 537.7 kcal
Białko
25.4 g
Węglowodany
9.5 g
Tłuszcz
45.1 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Błonnik
2.8 g
Sód
1689.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy