Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą

4.8 164 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
3 porcje

Składniki

Pesto pistacjowe
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
    50 - 60 g
  • sera parmezan
    20 g
    20 g sera grana padano
  • liści bazylii, świeżych
    5 g
  • ząbka czosnku (opcjonalnie)
    ½
  • oliwy z oliwek
    40 g
Ciasto
  • wody letniej
    180 g
  • drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
    10 g
  • włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
Pieczenie
  • sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
    1 kulka
  • włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
    6 - 7 plastrów
  • sera burrata (125 g), odsączona
    1 kulka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 537.7 kcal / 2249.8 kJ
Białko 25.4 g
Tłuszcz 45.1 g
Węglowodany 9.5 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 14.7 g
Sód 1689.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...