![Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f0b51684c741102e90b35291fe6df17f/Derivates/a0d423e9af9e3a4b3ee56c2390532b1a5e2d49a7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto pistacjowe
- 50 - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
-
20
g sera parmezan
lub 20 g sera grana padano - 5 g liści bazylii, świeżych
- ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 40 g oliwy z oliwek
Ciasto
- 180 g wody, letniej
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wariant)
- 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Pieczenie
- 1 kulka sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
- 6 - 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
- 1 kulka sera burrata (125 g), odsączona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2249.8 kJ / 537.7 kcal
- Białko
- 25.4 g
- Węglowodany
- 9.5 g
- Tłuszcz
- 45.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 1689.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne z mięsem z rosołu lub pieczeni
1 Std. 30 Min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25 min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25 Min
Kanapki z siekanymi składnikami
2 Std. 15 Min
Retro pizza na grubym cieście (TM6)
1 Std. 45 Min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 Min
Dutch Baby (pieczony naleśnik) na napoju roślinnym z kremem daktylowym
1 Std. 45 Min
Szybka pizza neapolitańska
50 Min
Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą
30 Min
Jajka po turecku - Cilbir (z osłoną noża miksującego)
35 min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 Min