
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto pistacjowe
- 50 - 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
-
20
g sera parmezan
lub 20 g sera grana padano - 5 g liści bazylii, świeżych
- ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
- 40 g oliwy z oliwek
Ciasto
- 180 g wody letniej
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wariant)
- 300 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00 plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Pieczenie
- 1 kulka sera mozzarella (125 g), odsączona na papierowych ręcznikach
- 6 - 7 plastrów włoskiej mortadelli (ok. 120 g)
- 1 kulka sera burrata (125 g), odsączona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 537.7 kcal / 2249.8 kJ
- Białko
- 25.4 g
- Tłuszcz
- 45.1 g
- Węglowodany
- 9.5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Sód
- 1689.9 mg