Lasagne z czerstwego chleba
TM6 TM5

Lasagne z czerstwego chleba

3.8 (12 ocen)

Składniki

  • 150 - 200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Masa śmietanowo-jajeczna

  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 200 g mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie lasagne

  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
  • 12 - 16 kromek pieczywa, czerstwego (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3836 kJ / 919 kcal
Białko
74.4 g
Węglowodany
29.1 g
Tłuszcz
55.1 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Błonnik
5.4 g
Sód
1122.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy