Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
500 - 600
g mieszanych owoców, świeżych, pokrojonych na kawałki, np. jabłek, gruszek, śliwek lub np. truskawek, porzeczek, borówek, w całości
lub 500 - 600 g owoców, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych - 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
80
g cukru, np. białego, trzcinowego, kokosowego
lub 80 g ksylitolu lub erytrytolu - 40 g płatków owsianych, górskich lub dowolnych płatków (patrz wskazówka)
-
50
g orzechów, mieszanych, np. laskowych, włoskich, migdałów (patrz wskazówka)
lub 50 g wiórków kokosowych (patrz wskazówka) - 40 g mąki pszennej lub dowolnej mąki (patrz wskazówka)
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
lub ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1215.7 kJ / 290.6 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 36.5 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 56.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
30min
Serniczek na zimno z truskawkami
2 Std. 15 Min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
40min
Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców
1h 25 min
Pieczona owsianka z czekoladą i owocami jagodowymi
30min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 godz. 20 min
Tort Sachera
3h 30min
Galette z krojonymi jabłkami (TM5)
1 godz. 20 min
Cynamonki
2 Std. 15 Min
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
1h
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Jabłka pod kruszonką
55min