Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody
-
15
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 3 łyżeczki cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 120 g jogurtu naturalnego
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1048.8 kJ / 250.7 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 36.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 376 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1h 30min
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
45 min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1h 15 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1h
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20 min
Paneer
4h 5min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1h 30min
Pieczone gniecione ziemniaki z solą rozmarynową
1h 30min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2h 20 min
Czerwony ryż Tex-Mex
1h
Czosnkowe chlebki naan
30 min