
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g dried herbes de Provence homemade (see tip)
- 95 g unsalted butter diced
- 500 g water plus enough to total 500 g liquid in gravy
- 650 g floury potatoes (e.g. King Edward, Maris Piper), peeled, cut in pieces (approx. 5 cm)
- 1 chicken whole (1.2-1.4 kg)
- 3 Tbsp olive oil
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 20 g plain flour
-
1
heaped tsp chicken stock paste, homemade (see tip)
lub 1 chicken stock cube (for 0.5 l) crumbled - 600 g frozen mixed vegetables
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1249.5 kcal / 5228.1 kJ
- Białko
- 72.4 g
- Tłuszcz
- 81.8 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.5 g
- Sód
- 1208.3 mg