Wersje kompatybilne
Żeberka po koreańsku z ryżem i surówką z kapusty i kiełków; Ananasowy pudding z tapioki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowane żeberka
- 1500 g żeberek wieprzowych, pasków, pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g miodu
- 50 g ketchupu
- 50 g słodkiego sosu chili
-
30
g koreańskiej pasty chili gochujang
lub ½ łyżeczki chili, mielonego - 30 g sosu sojowego
- 30 g oleju sezamowego
-
30
g octu ryżowego
lub 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
Ananasowy pudding z tapioki
- 130 g tapioki, drobnej
- 400 g gorącej wody
- 340 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonego (1 puszka, syrop zachować)
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- 400 g mleczka kokosowego
- 30 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
Surówka z kapusty i kiełków
- 400 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na ok. 5 cm kawałki
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
-
80 - 100
g kiełków fasoli mung, świeżych
lub 50 g kiełków słonecznika - 40 g majonezu
- 40 g słodkiego sosu chili
-
1
łyżeczka octu ryżowego
lub 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka ziaren sezamu, czarnego
lub 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
Sos
- 60 g słodkiego sosu chili
-
30
g koreańskiej pasty chili gochujang
lub ½ łyżeczki chili, mielonego - 40 g sosu sojowego
- 40 g miodu
- 40 g ketchupu
- 10 g oleju sezamowego
-
10
g octu ryżowego
lub 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
Gotowanie ryżu i pieczenie żeberek
- 1200 g wody
- 5 g oleju
- 300 g ryżu jaśminowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5959.6 kJ / 1424.4 kcal
- Białko
- 48.5 g
- Węglowodany
- 115.9 g
- Tłuszcz
- 82.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 30.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 2105.5 mg
Alternatywne przepisy
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7hod. 30min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 10 Min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 Std. 5 Min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Jamajski kurczak jerk
1h 50min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13u. 20min
Kurczak po koreańsku
30 Min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40min
Kurczak po cygańsku
1h 20min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2h