Urządzenia i Akcesoria
Torcik Królowej Wiktorii
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
15 kawałków
Składniki
Biszkopty
-
masło do natłuszczenia
-
260 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
260 g cukru
-
5 jajek
-
260 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Przełożenie tortu
-
150 g dżemu np. truskawkowego lub malinowego
-
300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
maliny, świeże (ok. 230 g) do dekoracji
-
1 ½ łyżki cukru pudru do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
198.1 mg
Białko
4.4 g
Kalorie
1582.6 kJ /
378.3 kcal
Tłuszcz
23.2 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Węglowodany
39.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 godz.
Torcik w kształcie serca
1 godz. 30 min
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1 godz.
Ciasto z kawałkami czekolady
1 godz.
Torcik z bezą i truskawkami
2 godz.
Mini ciasta waniliowe z dżemem malinowym z Varomy
1 godz.
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 godz. 30 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Ciasto z jabłkami
1 godz. 20 min
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 godz. 50 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min