Ciasto jubileuszowe

4.5 21 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

Ciasto
  • 250 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mleka w temp. pokojowej
Krem z białej czekolady
  • 180 - 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Bita śmietana i dekoracja
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do bitej śmietany
  • 150 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • mieszane owoce, świeże np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 500 g)
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 168.7 mg
Białko 6.4 g
Kalorie 2032.9 kJ / 485.9 kcal
Tłuszcz 34.2 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 20.5 g
Węglowodany 39.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...