Urządzenia i Akcesoria
Ciasto jubileuszowe
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Ciasto
-
250 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
200 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
6 jajek w temp. pokojowej
-
70 g skrobi ziemniaczanej
-
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-
50 g mleka w temp. pokojowej
Krem z białej czekolady
-
180 - 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Bita śmietana i dekoracja
-
400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru
-
2 opakowania fixu do bitej śmietany
-
150 g wody mineralnej, niegazowanej
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
mieszane owoce, świeże np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 500 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
168.7 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
2032.9 kJ /
485.9 kcal
Tłuszcz
34.2 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
20.5 g
Węglowodany
39.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Świąteczne choinki brownie
2h 50min
Kosmiczny tort
3h
Lizaki z suszonymi truskawkami
40min
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM6, TM7)
1h 10min
Deska masła
10min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1h 15min
Malinowe smoothie z zieloną herbatą
10min
Kawa z żółtkiem po wietnamsku
10min
Ciastka klocki
1h 40min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym (TM7)
35min
Hot dogi pieski
40min
Zimowa czekolada do picia
10min