Urządzenia i Akcesoria
Ciasto jubileuszowe
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Ciasto
-
250 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
200 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
6 jajek w temp. pokojowej
-
70 g skrobi ziemniaczanej
-
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-
50 g mleka w temp. pokojowej
Krem z białej czekolady
-
180 - 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Bita śmietana i dekoracja
-
400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru
-
2 opakowania fixu do bitej śmietany
-
150 g wody mineralnej, niegazowanej
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
mieszane owoce, świeże np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 500 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
168.7 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
2032.9 kJ /
485.9 kcal
Tłuszcz
34.2 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
20.5 g
Węglowodany
39.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ciastka klocki
1 godz. 40 min
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1 godz. 15 min
Affogato bananowe z kawą zbożową
12 godz. 40 min
Deska masła
10 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM5)
45 min
Kawa pistacjowa
1 godz. 10 min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1 godz. 40 min
Kawa z żółtkiem po wietnamsku
10 min
Słodki kalendarz adwentowy
1 godz. 20 min