Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy

4.0 14 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami
  • wody
    1600 g
  • oleju
    10 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • ryżu basmati
    250 g
  • marchewki pokrojonej w 1 cm kostkę
    120 g
  • cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
    280 g
  • zielonego groszku, świeżego
    100 g
    100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • jajka
    4
Sorbet owocowy
  • cukru
    150 - 180 g
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (z 1 szt.)
  • mieszanych owoców, świeżych pokrojonych na kawałki
    300 g
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    1000 g
Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami cd.
  • oliwek bez pestek, w całości lub przekrojonych na pół
    100 g
  • ogórka konserwowego pokrojonego w 1 cm kostkę
    15 - 20 g
  • czerwonej papryki, konserwowej pokrojonej w paski (ok. 3 x 0.5 cm)
    80 - 100 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • octu, białego
    10 - 20 g
  • tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140 g)
    1 puszka
  • mięty, świeżej tylko liście, posiekane
    1 gałązka
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 761.5 kcal / 3186.2 kJ
Białko 28.6 g
Tłuszcz 19.7 g
Węglowodany 117.6 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Sód 1443.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...