Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami

4.4 (12 ocen)

Składniki

Purée warzywne i brokuły

  • 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 400 g kalafiora, podzielonego na 2 cm różyczki
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 - 400 g różyczek brokułu

Wieprzowina w białym sosie

  • 120 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
    lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g wody
  • 80 g kaparów, konserwowych, odsączonych
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 20 - 30 g białego wina, słodkiego, np. Marsala (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 - 40 g masła
  • tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3196.9 kJ / 764.1 kcal
Białko
34.2 g
Węglowodany
36.1 g
Tłuszcz
55.7 g
Tłuszcz nasycony
23.3 g
Błonnik
6.9 g
Sód
1757.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy