
Wersje kompatybilne
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée warzywne i brokuły
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g kalafiora, podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 - 400 g różyczek brokułu
Wieprzowina w białym sosie
-
120
g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 100 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- 80 g kaparów, konserwowych, odsączonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 - 30 g białego wina, słodkiego, np. Marsala (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 - 40 g masła
- tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3196.9 kJ / 764.1 kcal
- Białko
- 34.2 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 55.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.3 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1757.8 mg
Alternatywne przepisy
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45 min
Zupa z rumienionym indykiem i kapustą pekińską (z osłoną noża miksującego 2.0)
40 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Kanapki z rumienionymi warzywami i krewetkami
40 min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 godz. 20 min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2 godz.
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
45 min
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
1 godz. 45 min
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM5)
1 godz. 15 min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.