Wersje kompatybilne
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée warzywne i brokuły
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g kalafiora, podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 - 400 g różyczek brokułu
Wieprzowina w białym sosie
-
120
g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej na kawałki
lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 100 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 25 g oliwy z oliwek
- 600 g wieprzowiny gulaszowej, bez ścięgien i białych błon, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- 80 g kaparów, konserwowych, odsączonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 20 - 30 g białego wina, słodkiego, np. Marsala (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 - 40 g masła
- tymianek, świeży, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3196.9 kJ / 764.1 kcal
- Białko
- 34.2 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 55.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.3 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1757.8 mg
Alternatywne przepisy
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1h 10 min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1h 15 min
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1h
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 Std. 40 Min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45 min
Potrawka z kurczaka i bobu z brokułowym makaronem orzo
55 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1h 15 min