Ciasto Pani Walewska
TM6 TM5

Ciasto Pani Walewska

4.8 (904 oceny)

Składniki

Budyń do kremu

  • 500 g mleka, w temp, pokojowej
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g skrobi ziemniaczanej

Kruche blaty z bezą

  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki, kwaśnego
    lub 250 g powideł śliwkowych, niskosłodzonych
  • 6 białek
  • 230 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem budyniowy i przełożenie

  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1609.5 kJ / 384.7 kcal
Białko
4.5 g
Węglowodany
45.9 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
11.5 g
Błonnik
1 g
Sód
54.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy