Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
- 50 g korzenia selera, w kawałku, który zmieści się w szerokiej części podajnika
- 50 g korzenia pietruszki, z odciętymi końcówkami
- 80 g marchewki, z odciętymi końcówkami
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g pora, tylko biała część, pokrojona w 2 cm plastry
- 20 g masła
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 778.9 kJ / 186.2 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 24.7 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 58.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45 min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30 min
Spaghetti z cukinii w śmietanowym sosie z boczkiem (TM6)
40 Min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Zupa botwinka
40 Min
Zupa jarzynowa z makaronem
45 min
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1h
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1h
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
45 min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1h 40 min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1h 15min
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)
45 min