Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami

Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami

4.7 190 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
4 porcje

Składniki

Kaczka z jabłkami
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
    50 g
  • ząbki czosnku
    3
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 płaska łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    2 łyżki
  • tymianku, suszonego
    1 łyżka
  • rozmarynu, suszonego, mielonego
    1 łyżeczka
  • tuszka z kaczki (ok. 2 kg), w temp. pokojowej
    1
  • jabłka winne, np. szara reneta, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
    4
Surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami
  • czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
    400 g
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • jabłko (ok. 100 g), obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
    1
  • śliwek suszonych, bez pestek
    4 - 5
  • majonezu
    60 g
  • miodu
    20 g
  • octu jabłkowego
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Kluski ziemniaczane
  • wody plus dodatkowa ilość do gotowania
    500 g
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
    500 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • jajko
    1
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1813 kcal / 7591 kJ
Białko 59 g
Tłuszcz 122 g
Węglowodany 126 g
Błonnik 13.5 g
Tłuszcz nasycony 26 g
Sód 2069 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...