
Urządzenia i Akcesoria
Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
Kaczka z jabłkami
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego50 g
-
ząbki czosnku3
-
soli2 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 płaska łyżeczka
-
majeranku, suszonego2 łyżki
-
tymianku, suszonego1 łyżka
-
rozmarynu, suszonego, mielonego1 łyżeczka
-
tuszka z kaczki (ok. 2 kg), w temp. pokojowej1
-
jabłka winne, np. szara reneta, ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki4
Surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami
-
czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki400 g
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół60 g
-
jabłko (ok. 100 g), obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki1
-
śliwek suszonych, bez pestek4 - 5
-
majonezu60 g
-
miodu20 g
-
octu jabłkowego20 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Kluski ziemniaczane
-
wody plus dodatkowa ilość do gotowania500 g
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki500 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g
-
jajko1
-
soli plus dodatkowa ilość do gotowania1 łyżeczka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1813 kcal /
7591 kJ
Białko
59 g
Tłuszcz
122 g
Węglowodany
126 g
Błonnik
13.5 g
Tłuszcz nasycony
26 g
Sód
2069 mg