Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Uszy zajączków
- 2 białka
- 60 g cukru
- 3 żółtka
- 35 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
Krem cytrynowy
- 50 g cukru
- 1 ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), plus skórka pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji
- 180 - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
-
400
g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
lub 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ozdoby z masy cukrowej (np. cukrowe oczy)
- skórka z cytryny, pokrojona zesterem na 2 cm paski, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1288.8 kJ / 308 kcal
- Białko
- 10.7 g
- Węglowodany
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 272.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto marchewkowe z kremem w słoiczkach
1 Std. 30 Min
Ciasteczka ze skórek bananów
1 Std. 30 Min
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
2h 45 min
Kąski serowo-brokułowe
55 Min
Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą
3h 25min
Piernikowe trifle z wiśniami
20 Min
Tepache
120h 20min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1 Std. 30 Min
Biało-czerwony deser
7h
Deser plaża
2h 30min
Lemoniada brazylijska
10 min
Mazurek cytrynowy
2h