Truskawkowy chutney z zielonym pieprzem
TM6 TM5

Truskawkowy chutney z zielonym pieprzem

3.5 ( 2 oceny )

Składniki

  • 120 g jabłka nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 350 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 40 g oleju
  • 800 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
  • 500 g cukru
    lub 500 g cukru żelującego 2:1 (patrz wskazówka)
  • 65 g zielonego pieprzu, marynowanego odsączonego
  • 90 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
    lub 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego

Wartości odżywcze
na 30 g
Kalorie
47.2 kcal / 197.6 kJ
Białko
0.2 g
Tłuszcz
0.7 g
Węglowodany
10.4 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
42.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy