Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto z bazylii
-
30
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 15 g orzechów nerkowca
- ¼ - ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
-
30
g liści bazylii, świeżych
lub 30 g rukoli - 60 g oliwy z oliwek
- 30 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ łyżeczki soli
Gotowanie makaronu i dodatki
- 1000 g wody
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200 g makaronu, suchego, drobnego, w kształcie kokardek lub muszelek
- 1 opakowanie mozzarelli mini (150 g po odsączeniu)
- 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 20 zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- ½ opakowania rukoli (40-50 g, patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2247.7 kJ / 537.2 kcal
- Białko
- 20.4 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 31.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.5 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1304.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55 Min
Sałatka z kaszą orkiszową w stylu greckim
45 min
Sałatka z kaszą bulgur, szpinakiem i fetą
40 min
Sałatka z preclami
30 min
Tortille z warzywami i szynką
30 min
Włoska sałatka makaronowa
30 min
Rollsy z tortilli z serkiem chrzanowym, warzywami i łososiem
30 min
Letnia sałatka makaronowa
30 min
Sałatka z burakami i gruszką
25 min
Sałatka ze szpinaku z suszonymi pomidorami
40 min
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)
55 Min
Sałatka z rukolą i pieczarkami
30 min