Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 500 g mleka
- 70 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 582.8 kJ / 139.3 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 19.1 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 54 mg
Alternatywne przepisy
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6u. 10min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2u. 50min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4h 40min
Gęsty budyń – 600 g
15min
Sos karmelowy
1h 30min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8u.
Gęsty budyń – 1100 g
15min
Płynny budyń – 1200 ml
15min
Millefeuille z kremem waniliowym
5h
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Płynny budyń – 650 ml
15min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min