![Krem budyniowy (crème pâtissiére) Krem budyniowy (crème pâtissiére)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/38ad3b54-0674-4180-bcdf-32001cc6040b/Derivates/9a0a213b-484d-4f87-810b-c0180f8a5ad5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 500 g mleka
- 70 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 582.8 kJ / 139.3 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 19.1 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 54 mg
Alternatywne przepisy
Krem z owoców leśnych (berry curd) – 700 g
20 Min
Gęsty budyń – 1100 g
15min
Sos béarnaise
20 Min
Crème pâtissière
2h 35min
Gęsty budyń – 600 g
15min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25 min
Karmelowy budyń
1 Std.
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 Min
Sos karmelowy
1 Std. 30 Min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min
Frużelina z mrożonych wiśni
30min