Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 180 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 90 g cukru
- 300 g mąki pszennej
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 żółtka
- 2 łyżki wody
Nadzienie
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 4-5 kawałków
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1080.4 kJ / 258.2 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 32.9 g
- Tłuszcz
- 13.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 3.8 mg
Alternatywne przepisy
Pierniczki alpejskie
25h 25min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15min
Czekoladowe muffinki
35 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30min
Chałka z kruszonką
1h 30min
Muffinkowe mini jabłeczniki (TM5)
1 Std. 35 Min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 godz. 20 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Odjazdowe pizzerki
1hod. 40min
Sernik skubany
1h 30min
Rogaliki z marmoladą
50 Min
Sernik z żurawiną
10 godz.