Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody, letniej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 784 kJ / 187.4 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 396 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Świderki z makiem
2sa 10 dk
Bułki z kminkiem
30min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2 godz.
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Bagietki
15 Std.
Kajzerki
15h 45min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Mleczne bułki do odrywania
4 Std.