
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody letniej
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 187.4 kcal / 784 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Sód
- 396 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Bułki maślane z ziarnami
2 godz.
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Chleb tygrysi
4 godz.
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min