Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody, letniej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 784 kJ / 187.4 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 396 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Bułki śniadaniowe
1 Std. 40 Min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.
Pieczywo maca
50 Min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Plecione bułki z makiem
14h 30 min
Świderki z makiem
2h 10min