Sos boloński

Sos boloński

4.1 227 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
5 porcji

Składniki

  • 100 g warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, korzenia selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
  • 50 g pieczarek (opcjonalnie) przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 - 450 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 330 - 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 25 g czerwonego wina
    25 g wody
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 472.3 mg
Białko 16.9 g
Kalorie 1282.2 kJ / 306.4 kcal
Tłuszcz 22.9 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 18.2 g
Węglowodany 9.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...