Urządzenia i Akcesoria
Sos boloński
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
5 porcji
Składniki
-
100 g warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, korzenia selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
-
50 g pieczarek (opcjonalnie) przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
400 - 450 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
330 - 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
25 g wody25 g czerwonego wina
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¼ - ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
472.3 mg
Białko
16.9 g
Kalorie
1282.2 kJ /
306.4 kcal
Tłuszcz
22.9 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
18.2 g
Węglowodany
9.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI I
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
5h
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1h 40min
Sos neapolitański
1h
Makaron w sosie bolońskim
40min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1h 30min
Sos arrabbiata
40min
Spaghetti Bolognese
40min
Chili con carne
1h
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym (TM5, TM6)
1h 15min
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
1h
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50min
Szybki sos pomidorowy
10min