Wersje kompatybilne
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
- 80 g rodzynek
- 30 g rumu (patrz wskazówka)
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 żółtko
- 60 g mleka
- 5 g octu, białego (10%)
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia
- 700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g cukru
- 40 g bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
- 300 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1316.7 kJ / 314.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 45.9 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 84.1 mg
Alternatywne przepisy
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
2h 15 min.
Knedle z owocami
1h 30min
Ziemniaczane wieżyczki z parmezanem i tymiankiem (TM5)
55min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Borówki pod kruszonką
50min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4h 40min
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
3h 10 min.
Tarta tatin
2h
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
1h
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h