
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
120 - 150
g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
lub 120 - 150 g dyni Hokkaido, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka) - 50 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżki pestek dyni
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g mleka
- 60 g cukru
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 607.5 kJ / 145.2 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 18.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Muffinki marchewkowo-jabłkowe z mąką z płaskurki
40 min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 godz.
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 godz. 15 min
Racuchy na maślance
30 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min
Zupa krem z dyni z curry
35 min
Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami i jabłkiem
40 min
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
1 godz. 15 min
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2 godz.
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40 min
Ketchup z dyni
40 min
Gotowanie na parze jabłek (500-1000 g)
25 min