Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej, typu 550
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru (opcjonalnie)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie z jeżyn
- 400 g jeżyn, świeżych
- 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 25 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
25
g skrobi ziemniaczanej
lub 25 g skrobi kukurydzianej
Paj (pie)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1436.9 kJ / 343.2 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 54.2 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 107.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto twarogowe z agrestem
50 min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM6)
1h 15min
Tarta jeżynowa
3h 30min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1h
Ciastka z czerwoną porzeczką
30 min
Tarta z marmoladą pigwową
50 min
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2h 30min
Cynamonki
2h 15min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Włoska tarta z dżemem
2h 35min