Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
150
g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 150 g mąki pszennej - 110 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wskazówka)
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 - 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego, drobnego
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- dżem owocowy, np. malinowy, truskawkowy (ok. 100 g, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 606.9 kJ / 145.1 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 25.3 mg
Alternatywne przepisy
Wegańskie ciastka korzenne
1h
Łódeczki z galaretką truskawkową
4 Std. 40 Min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1 godz. 45 min
Donaty z mąki gryczanej z kremem waniliowym
1 godz. 35 min
Laski św. Mikołaja
3 Std. 20 Min
Dwukolorowe ciasteczka serca
2 godz. 25 min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Muffinki jajka (ciasto w skorupce)
1 godz. 45 min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1h 40min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2 Std. 5 Min
Babeczki leśny mech
2 Std. 50 Min
Babeczki brownie z dynią
1h 30min