Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 - 250 g sera cheddar, ciemnego, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2304.8 kJ / 550.9 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 40.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.7 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 418.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gratin z ziemniaków (TM6)
50 min
Sałatka z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi (TM6)
15min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)
1h 15min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6)
40min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10min
Pizza bianca z dynią i boczkiem
1h
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
1 godz. 20 min
Dyniowe ragout z ryżem
45 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1hod. 5min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1 godz. 20 min
Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze i dresingiem jogurtowym
30min