Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 380 g wody, letniej
- 100 g pesto z bazylii (patrz wskazówka)
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 650 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia miski
- 400 g pora, biała i jasnozielona część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 40 g masła
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 270 g sera żółtego, w plastrach, Hochland®, Edamski (2 opakowania, łącznie 16 plastrów)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1208.2 kJ / 288.8 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 35.8 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 307.5 mg
Alternatywne przepisy
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1hod. 55min
Bułki z kminkiem
30min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Galette z krojonymi jabłkami (TM5)
1h 20min
Empanada XXL
1h 15min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1h
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25 min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25min
Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem
2h 20min
Paluszki z serem i ziołami
40min
Kotlety z morszczuka i kaszy gryczanej z sosem czosnkowo-serowym
1h 40min