Urządzenia i Akcesoria
Tarta jeżynowa
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
12 kawałków
Składniki
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
½ pomarańczy ekologicznej
-
½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
-
120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
100 g kruchych ciastek, (patrz wskazówka)100 g ciastek amaretti (patrz wskazówka)
-
200 g mąki orkiszowej, białej
-
120 g wody
-
1 szczypta soli
-
25 g żelatyny w proszku
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
500 g jeżyn, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
200 g jogurtu naturalnego
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
33 mg
Białko
6 g
Kalorie
1195 kJ /
286 kcal
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI III
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1 Std. 45 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Mus z wątróbki z konfiturą wiśniową
45 Min
Paj (pie) z jeżynami
1 Std. 35 Min
Tartaletki z truskawkami
1 Std. 20 Min
Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem
1 Std.
Tarta z ricottą i rabarbarem
1 Std. 45 Min
Brownie z malinami Justyny Bernaciak
1 Std. 10 Min
Mini tarty z kremem cytrynowym
3 Std. 15 Min
Wytrawne placki dyniowe z musem malinowym
45 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 Std. 25 Min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 Std. 10 Min