Tarta jeżynowa

Tarta jeżynowa

4.0 72 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
12 kawałków

Składniki

  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    100 g
  • pomarańczy ekologicznej
    ½
  • laski wanilii pokrojonej na kawałki
    ½
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    120 g
  • ciastek amaretti (patrz wskazówka)
    100 g
    100 g kruchych ciastek, (patrz wskazówka)
  • mąki orkiszowej, białej
    200 g
  • wody
    120 g
  • soli
    1 szczypta
  • żelatyny w proszku
    25 g
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • jeżyn, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
    500 g
  • jogurtu naturalnego
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    200 g
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 286 kcal / 1195 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 35 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 33 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...