Chleb mieszany z ziemniakami

Chleb mieszany z ziemniakami

4.5 2 rating
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
15 kromek

Składniki

  • 25 g ziaren żyta
  • 50 g ziaren pszenicy
  • 65 g kefiru
    65 g mleka
  • 60 g wody
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 jajko roztrzepane
  • 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczka soli
  • 75 g ziemniaków ugotowanych, wystudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka płatków owsianych plus dodatkowa ilość do posypania
  • ¼ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
  • 1 szczypta tymianku, suszonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 86.1 mg
Białko 3.2 g
Kalorie 352.1 kJ / 84.2 kcal
Tłuszcz 1.4 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.3 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...