Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g wody
- 500 g mąki pszennej
- 80 g otrębów pszennych
-
50
g ziaren słonecznika
lub 50 g pestek dyni - 30 g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia formy
- płatki owsiane, do posypania formy
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 309.8 kJ / 74 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 13.5 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 68.3 mg
Alternatywne przepisy
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1h 30min
Bułki grahamki
1h 5 min
Chleb z kaszą gryczaną
2h 20 min
Chleb orkiszowy
1 Std. 40 Min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1h 30min
Chleb musli
1h 45 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Chleb pszenno-żytni razowy
1 Std. 40 Min
Chleb wiejski
2h
Chleb mieszany z ziemniakami
1h 45 min