![Chleb pszenno-żytni razowy Chleb pszenno-żytni razowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7B84EA72-3C45-49CA-8F06-0ABC5D20ED53/Derivates/AA5CE38D-0F68-40EE-92EF-5245EC8A9122.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren żyta
-
40
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży - 30 g miodu
- 300 g mleka
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 332.2 kJ / 79.4 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 14.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 83.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Chleb mieszany z ziemniakami
1 godz. 45 min
Chleb musli
1 godz. 45 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20h
Bułki pszenne
1 godz. 30 min
Chleb wiejski
2 godz.
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb pszenny
1 godz. 30 min