
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren żyta
-
40
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży - 30 g miodu
- 300 g mleka
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 79.4 kcal / 332.2 kJ
- Białko
- 2.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Węglowodany
- 14.6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Sód
- 83.7 mg