Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ziaren orkiszu
- 150 g wody
- 250 g mleka
-
40
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 20 g oleju, pus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g słonecznika łuskanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 433.4 kJ / 103.6 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 103.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40 min
Chleb z otrębami
1 Std. 35 Min
Chleb wiejski
2 Std.
Chleb mieszany z ziemniakami
1óra 45p
Bułki pszenne
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1óra 45p
Bułki grahamki
1h 5 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1 Std. 30 Min
Chleb musli
1óra 45p
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18h 45min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 Std.