
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ziaren orkiszu
- 150 g wody
- 250 g mleka
-
40
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych górskich
- 20 g oleju pus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g słonecznika łuskanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 103.6 kcal / 433.4 kJ
- Białko
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Sód
- 103.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni razowy
1 godz. 40 min
Chleb wiejski
2 godz.
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Chleb mieszany z ziemniakami
1 godz. 45 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.
Chleb musli
1 godz. 45 min