Burgery Kulfona

Burgery Kulfona

4.6 21 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz.
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • 250 g mleka
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 - 4 czarne oliwki, bez pestek pokrojone w 5 mm plastry, do dekoracji
  • 4 włoski pomidor koktajlowy przekrojone na pół, do dekoracji
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Burgery
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 70 g bułki tartej
  • 70 g mleka
  • 450 - 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy
Sos majonezowy
  • 300 g oleju
  • 1 jajko w temp. pokojowej, sparzone wrzątkiem
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 15 g ketchupu
Składanie burgerów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • chipsy ziemniaczane (opcjonalnie) typu sticks (ok. 40 g), do podania
  • 8 liści sałaty
  • 1 - 2 pomidory pokrojone w plastry

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 666.9 mg
Białko 24.5 g
Kalorie 2485.4 kJ / 593.6 kcal
Tłuszcz 26.6 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Węglowodany 65.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...