Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mąki pszennej, plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 15 - 20 g korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
-
2
łyżki żurawiny, suszonej
lub 2 łyżki rodzynek - 3 jajka
- 80 g mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1000 g wody
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 - 3
łyżki orzechów włoskich, łuskanych, grubo posiekanych, do dekoracji
(opcjonalnie)
lub 2 - 3 łyżki migdałów, w płatkach, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1308.9 kJ / 312.8 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 33.1 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 92.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1h
Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym
3h
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Pączki pieczone
2h 40min
Babka z kakaowym sercem z chili
2h 40min
Sernik z Varomy
1 godz. 45 min
Piernik na ciemnym piwie
2h 35min
Keks
2h 30min
Piegusek na białkach
1h
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3sa 20 dk
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min