Piernik z Varomy
TM6 TM5

Piernik z Varomy

4.6 (208 ocen)

Składniki

  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej, plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 15 - 20 g korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki żurawiny, suszonej
    lub 2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • 80 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1000 g wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 - 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, grubo posiekanych, do dekoracji (opcjonalnie)
    lub 2 - 3 łyżki migdałów, w płatkach, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1308.9 kJ / 312.8 kcal
Białko
5 g
Węglowodany
33.1 g
Tłuszcz
18.3 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Błonnik
1.7 g
Sód
92.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy