Piernik z Varomy

Piernik z Varomy

4.6 244 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji

Składniki

  • 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 250 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 15 - 20 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki żurawiny, suszonej
    2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • 80 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1000 g wody
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 - 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych (opcjonalnie) grubo posiekanych, do dekoracji
    2 - 3 łyżki migdałów, w płatkach, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 92.1 mg
Białko 5 g
Kalorie 1308.9 kJ / 312.8 kcal
Tłuszcz 18.3 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Węglowodany 33.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...