Urządzenia i Akcesoria
Piernik z Varomy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
250 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g cukru
-
50 g miodu
-
15 - 20 g korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
2 łyżki rodzynek2 łyżki żurawiny, suszonej
-
3 jajka
-
80 g mleka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1000 g wody
Polewa czekoladowa
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 - 3 łyżki migdałów, w płatkach, do dekoracji2 - 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych (opcjonalnie) grubo posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
92.1 mg
Białko
5 g
Kalorie
1308.9 kJ /
312.8 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Węglowodany
33.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GOTUJ NA OKRĄGŁO
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciastka Amerykany
1 Std. 30 Min
Ciasto pomarańczowe z Varomy
50 Min
Ciasto cytrynowe na parze
2 Std. 20 Min
Sernik z Varomy
1 Std. 45 Min
Piernik na ciemnym piwie
2 Std. 35 Min
Makowiec z bezą
2 Std. 40 Min
Keks
2 Std. 30 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 Std. 20 Min
Piernik z kawą zbożową
3 Std. 20 Min
Piegusek na białkach
1 Std.