Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rozdrabnianie biszkoptów
- 200 g biszkoptów lady fingers, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
Mus truskawkowo-malinowy
-
250
g truskawek, świeżych
lub 250 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych -
250
g malin, świeżych
lub 250 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g cukru
-
200
g szampana
lub 200 g wina musującego, typu Prosecco - 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Krem
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 300 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
- czerwone porzeczki, świeże, do dekoracji (opcjonalnie)
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1010.3 kJ / 241.5 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 22.6 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 95.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Letni poncz z Prosecco
1h 25 min
Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami
50 min
Limonkowe serniczki na zimno z sosem malinowym
1h 40 min
Deser Czarny Las w szklankach
45 min
Piernikowe trifle z wiśniami
20min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28h 20min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1h 15 min
Deser waniliowy z musem truskawkowym
25 min
Kokosowy pudding chia z malinami
3h 5min
Biało-czerwony deser
7u.
Pudding chia z bananem i granatem
3h 10 min
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min