Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe
TM5 TM6

Szampańskie trifle truskawkowo-malinowe

4.7 (31 ocen)

Składniki

Rozdrabnianie biszkoptów

  • 200 g biszkoptów lady fingers, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)

Mus truskawkowo-malinowy

  • 250 g truskawek, świeżych
    lub 250 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 250 g malin, świeżych
    lub 250 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 g szampana
    lub 200 g wina musującego, typu Prosecco

Krem

  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 300 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • liście mięty, świeże, do dekoracji
  • czerwone porzeczki, świeże, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1010.3 kJ / 241.5 kcal
Białko
3.3 g
Węglowodany
22.6 g
Tłuszcz
14.8 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Błonnik
2.2 g
Sód
95.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy