Urządzenia i Akcesoria
Warkocz makowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
1 sztukę
Składniki
Ciasto
-
80 g mleka
-
50 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego Dr. Oetker®
-
10 g drożdży świeżych, pokruszonych1 łyżeczka drożdży suszonych instant Dr. Oetker®
-
2 jajka
-
25 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
250 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
Masa makowa
-
10 g orzechów włoskich, łuskanych
-
10 g migdałów, ze skórką
-
100 g maku
-
25 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli, żurawiny), bez pestek
-
70 g mleka
-
25 g cukru
-
15 g miodu
-
25 g rodzynek
-
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
¼ łyżeczki ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker® (patrz wariant)
-
1 szczypta cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetker®
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
100 g cukru
-
15 g gorącej wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
267.4 mg
Białko
68.2 g
Kalorie
12184.3 kJ /
2912.1 kcal
Tłuszcz
90.7 g
Błonnik
32.5 g
Tłuszcz nasycony
25.1 g
Węglowodany
472.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min
Keks
2 Std. 30 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 Std. 35 Min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 Std. 30 Min
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Chałka z kruszonką
1 Std. 30 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Rogaliki z marmoladą
50 Min
Pączki pieczone
2 Std. 40 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min