Keks

Keks

4.9 839 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 porcji

Składniki

Keks
  • jajek
    5
  • soli
    1 szczypta
  • orzechów włoskich, łuskanych
    60 g
  • daktyli, suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
    40 g
  • moreli suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
    40 g
  • rodzynek
    70 g
  • żurawiny, suszonej
    70 g
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej
    40 g
  • kandyzowanej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
    40 g
  • mąki pszennej
    255 g
  • cukru
    150 g
  • cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker®
    2 łyżeczki
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • proszku do pieczenia Dr. Oetker®
    2 łyżeczki
  • rumu
    50 g
    50 g wody
Lukier
  • cukru
    150 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g
  • posypka cukrowa, w kształcie gwiazdek np. Biała Fantazja Dr. Oetker®, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 194 kcal / 814 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Sód 172 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...