Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Keks
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 40 g daktyli, suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
- 40 g moreli suszonych, bez pestek, miękkich (patrz wskazówka)
- 70 g rodzynek
- 70 g żurawiny, suszonej
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- 255 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową, Dr. Oetker®
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
-
50
g rumu
lub 50 g wody
Lukier
- 150 g cukru
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- posypka cukrowa, w kształcie gwiazdek, np. Biała Fantazja Dr. Oetker®, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 814 kJ / 194 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 172 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka makowa
1h 20min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2 godz. 30 min
Makowiec z bezą
2 Std. 40 Min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Bakaliowiec
2 Std. 50 Min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6j
Szybki piernik
1u. 30min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 Std. 40 Min