Keks

Keks

4.9 858 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
25 porcji

Składniki

Keks
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g daktyli, suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
  • 40 g moreli suszonych, bez pestek miękkich (patrz wskazówka)
  • 70 g rodzynek
  • 70 g żurawiny, suszonej
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
  • 255 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker®
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • 50 g rumu
    50 g wody
Lukier
  • 150 g cukru
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • posypka cukrowa, w kształcie gwiazdek np. Biała Fantazja Dr. Oetker®, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 194 kcal / 814 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Sód 172 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...