![Sopa de lima yucateca Sopa de lima yucateca](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/396B257D-2C8C-4265-BD45-9B54388EA9C6/Derivates/692C52B6-F42B-4420-9483-9DA2010A098B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g de jitomate
- 100 g de cebolla
- 4 dientes de ajo
- ½ cucharadita de pimienta gorda
- ¼ cucharadita de pimienta negra entera
- 2 cucharaditas de orégano
- 1 rama de canela
- ¼ cucharadita de clavos de olor
- 2 piezas de anís estrellado
- 200 g de lima yucateca, partidas en 4
- 2 cubos de caldo de pollo
- 1 chile habanero, partido por la mitad
- 2000 g de agua
- 1 cucharada de sal gruesa
- 650 g de pechuga de pollo deshuesada y sin piel, en trozos
- 150 g de tortillas de maíz, fritas en tiras
- 200 g de jitomate, sin semilla, en cubitos
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 903 kJ / 215 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Caldo de nopales con chile morita
30 Min
Sopa de tortilla
40 分钟
Chicharrón en salsa verde
35min
Caldo de camarón
40 分钟
Sopa de hongos y epazote
35min
Mole de olla
35min
Crepas mexicanas
1h 50min
Crema conde bicolor
40 分钟
Pescado a la talla
40 分钟
Sopa de lima
40 分钟
Sopa de nopales
45 分钟
Crema de chile poblano
25 dk